Thursday, May 10, 2012

JL Fest 2012 #4

     Saya akan sambung menulis entri seperti yang telah dinyatakan dalam entri yang previous. Bagi sesiapa yang belum membaca entri-entri tersebut ataupun ingat-ingat lupa apa yang saya tulis, dijemput tekan 1, 2 dan 3. Kali ini, saya nak kongsi pengalaman saya dalam workshop ketiga iaitu ninjutsu! Dalam semua-semua yang saya masuk, ini yang berjaya buat saya terlampau teruja dan excited! Kenapa excited? Sebab, saya excitedlah. Wakaka! 
     Sebenarnya, sebab ninjutsu adalah salah satu martial arts yang saya nak sangat belajar! XD
     Sesiapa yang minat nak tahu pengalaman saya tentang ninjutsu dipersilakan baca. Yang tak nak tapi nak baca entri pengalaman saya dipersilakan baca juga. Tapi, yang tak nak tengok ataupun baca ataupun jeling dipersilakan tengok blog orang lain. Disebelah situ --> ada beberapa blog list kan? Hah, bolehlah awak habiskan masa terluang dengan baca apa yang ditulis mereka.
     Kalau nak sejarah ninjutsu, boleh cari di google ataupun sumber utama saya, wikipedia. Kalau nak cari di wikipedia, tekan SINI. Selepas itu, pandai-pandailah guna otak sendiri nak cari macam mana. Saya dah buat research saya juga dalam wikipedia dan hasilnya, saya tahu jugalah sedikit sebanyak yang saya mampu faham. Wakaka!
     Dalam workshop ninjutsu, saya telah mempelajari cara-cara tendangan dalam ninjutsu. Dalam ninjutsu sebenarnya banyak teknik tapi yang saya belajar cuma teknik menendang dan segalanya tentang tendang dan kaki. Semasa baru mula tu memang nampak sangat boring sebab tak tahu cara sangat. Tapi lama-lama tu seronok pula. Sebab, dah AGAK master lah juga. AGAK ya, buka master terus! Saya budak baru belajar, jadi tak mantap sangat pergerakan saya.
     Kenapa saya rasa ninjutsu tu seronok, sebab apabila cuba buat tak adalah susah sangat. Yang susah sikit tu bila time nak kena sepak orang secara statik. Kalau semasa berlari sambil sepak tu senang sikit. Nak jam kaki orang lagi senang! Saya rasa awak semua tak faham langsung apa yang saya cakap ni kan?
     Sila buka youtube kalau tak faham. Tapi yang saya belajar tak sampai ke bahagian atas badan ya. Saya cuma belajar sepak bahagian bawah badan. Harap maklum. Ini kalau untuk perempuan sesuai sangat sebab ini untuk mengelakkan diri kita daripada ditimpa sebarang musibah. Gerakan dia tak susah sangat pun. Yang mengajar group saya time tu ada tiga orang. Yang saya pelik sikit, seorang sahaja yang mengajar. Yang dua lagi cuma tolong dia kalau nak buat demo fighting. Kalau dah masa cuma ada 45 minit, apa sangat yang dapat belajar.
     Sebelum kami semua dibenarkan mencuba, dia akan tunjuk demo dulu. Mula-mula dia tunjuk seorang diri. Selepas itu, barulah dia panggil kawan dia tu untuk buat demo fighting. Masa tu baru kawan dia menonjolkan diri. Semasa kami semua buat teknik yang dia ajar, barulah kawan-kawan dia yang dua orang tu tolong tunjuk ajar sekali. Teknik yang saya belajar hari tu ada banyak, tapi yang saya ingat empat sahaja. Iaitu sepak statik yang saya sebut tadi, sepak sambil lari dan sepak sambil jam kaki orang yang sepak kita tu dan sepak serta jam sambil tangan masing-masing digenggam oleh lawan kita. Yang dua daripada teknik yang saya ingat tu orang yang buat demo datang tengok saya dan seorang kawan saya buat. Yang first tu ok, tapi yang keempat tu yang saya rasa takkan dilupakan sampai bila-bila!
     Hah, ini yang nak cerita ni, semasa orang tu buat demo jamming, kami dua orang tak nampak  sebab orang tu buat demo membelakangi saya jadi bila time orang tu suruh kami practise teknik tu, kami macam .... Dan mulalah kami gelabah. Cuba tengok orang lain buat macam mana. Orang yang mengajar tu tengok kami berdua macam susah sahaja jadi orang tu datang lagi untuk tengok kami dua orang boleh ke tak buat. Dalam tu mesti ada seorang jam sambil lari dan seorang lagi sepak. Kawan saya kata saya jam, so saya pun tolak dia dan dia sepak. Sambil tu saya cuba-cuba jam. Tapi, saya tak berapa pandai sangat sebab asyik pandang kaki sahaja. 
     Nak jam tu sebenarnya tak boleh pandang kaki. Kena pandang muka lawan kita sebenarnya. Saya pula buat yang sebaliknya. Mana tak marah!
     And, lepas tu orang tu panggil saya. Saya fikir, 'kenapa ni? Kenapa tak panggil Mira je?'. Cuaklah juga masa tu. Orang tu bawa saya tak jauh dari khemah ninjutsu pun, agak openlah juga kawasan tu. Tengah padang kan, khemah-khemah semuanya keliling padang. Jadi, memang kontroversi lah. Jangan fikir bukan-bukan sangat, kelak memakan diri. Dia nak ajar saya cara jam sahaja, bukan apa pun. Saya tak tahu dia orang apa mula-mula. Orang tu mula-mula suruh saya grab tangan dia! Dan masa tu dengan otak sengalnya saya kata 'Hah!'. Tapi dalam versi yang sungguh blur dan tak faham soalan punya muka padahal otak masa tu sedang berperang fikir 'Nak grab ke tak? Nak grab ke tak? Orang tu tak faham ke yang orang Islam tak boleh pegang kalau bukan muhrim!'
     Orang tu suruh saya grab tangan dia lagi sebab tadi kan saya cakap 'hah' macam tak faham soalan. Dan, saya ulang benda yang sama iaitu 'Hah!'. Sambil tu tangan saya dah perlahan-lahan naik sebab kalau saya tak angkat nanti dia marah pula. Tapi slow saya nak menyerahkan tangan saya! Gila ke saya nak grab tangan dia! Kalau perempuan saya tak kisah lagi, tapi ini LELAKI okay! LELAKI! Kesnya lain! Stress saya masa tu. Last-last, orang tu dah stress, dia yang grab tangan saya dan saya rasa macam nak lari sahaja masa tu! Tapi, nasib baik saya pakai inner. Jadi, okay SIKITlah! Dan lepas tu, orang tu suruh saya jam sambil dia sepak. Tapi saya kena pandang muka dia. Sebab, semasa jam memang tak boleh pandang kaki lawan kita! 
     Saya pula buat sebaliknya. Jadi, dia nak ajar cara yang betullah. Alah, tak sakit pun. Kalau sakit, dia akan disaman! 
     Dan selepas lebih kurang 10 kali men-jam sambil kurang fokus, dia lepaskan tangan saya dan kata suruh saya fokus lebih sikit dan jangan cuma 'hah' and angguk-angguk. Selepas itu, saya terus ke tempat kawan saya iaitu Mira dan tengok dia gelak-gelak! Woh, malu sangat masa tu! Tak tahu orang lain tengok ke tak masa tu! Saya tak sanggup nak pandang kanan kiri semasa orang tu mengajar saya 'personal'! Risau nanti orang tu marah sebab saya tak fokus. Saya pun tanya Mira, 'Ada orang lain lagi ke yang nampak?'. Dia gelak sahaja sambil cakap tak tahu. Saya tanya lagi,'Orang tu tak tahu ke orang Islam tak boleh pegang-pegang sesuka hati?'. Mira cakap dia bukan Islam! Sebelum tu saya ingat dia Islam sebab muka dia ada agak melayu. Mungkin Sabah atau Sarawak tapi, saya rasa dua-dua bukan sebab tak ada loghat langsung! Cina maybe?
     Ok, dahlah dulu. Bye!
notakakiayam: Sebebarnya nak pergi muhasabah diri supaya melupakan peristiwa memalukan tu ha..

No comments :

Post a Comment